CGTN: Presiden Xi Jinping menyeru China dan EU untuk meningkatkan peranan dalam menjamin kestabilan dan kepastian dunia

CGTN: Presiden Xi Jinping menyeru China dan EU untuk meningkatkan peranan dalam menjamin kestabilan dan kepastian dunia

Presiden China, Xi Jinping, telah bertemu dengan para pemimpin Kesatuan Eropah semasa lawatan mereka ke Beijing bagi Sidang Kemuncak China-EU ke-25 pada hari Khamis. CGTN telah menerbitkan sebuah artikel yang membincangkan hubungan dua hala antara China dan EU dalam perdagangan dan pelaburan, sambil menekankan keperluan kedua-dua pihak untuk mengamalkan multilateralisme, keterbukaan dan kerjasama demi menjamin kestabilan serta kepastian dalam landskap antarabangsa.

BEIJING, July 27, 2025 (GLOBE NEWSWIRE) — Lima puluh tahun lalu, perdagangan China-Eropah hanyalah permulaan kecil. Nilai perdagangan harian antara kedua-dua pihak kini menyamai jumlah perdagangan sepanjang tahun ketika hubungan ini mula terjalin lima dekad yang lalu.

Sempena ulang tahun ke-50 hubungan diplomatik antara China dan Kesatuan Eropah tahun ini, Presiden China Xi Jinping pada hari Khamis menyatakan bahawa hubungan China-EU telah tiba pada satu lagi detik penting dalam sejarah.

Tiada percanggahan kepentingan asas atau konflik geopolitik antara China dan EU, kata Xi kepada Presiden Majlis Eropah Antonio Costa dan Presiden Suruhanjaya Eropah Ursula von der Leyen di Dewan Besar Rakyat di Beijing.

“Cabaran semasa yang dihadapi oleh Kesatuan Eropah bukanlah berpunca daripada China,” katanya, sambil menambah bahawa asas dan trend hubungan China-EU yang menekankan kerjasama berbanding persaingan serta kesepakatan berbanding perbezaan kekal kukuh.

Xi mengemukakan tiga cadangan untuk masa depan hubungan China-EU: kedua-dua pihak harus mengekalkan rasa saling menghormati dan memperkukuhkan kedudukan hubungan sebagai satu perkongsian; mengamalkan keterbukaan dan kerjasama sambil mengurus perbezaan dan ketegangan dengan sewajarnya serta mengamalkan multilateralisme dan mempertahankan peraturan serta ketertiban antarabangsa.

Perdagangan dan Pelaburan

Dalam mesyuarat pada hari Khamis, Presiden China menyatakan bahawa hubungan ekonomi dan perdagangan China-EU secara semula jadi bersifat saling melengkapi dan saling menguntungkan serta berpotensi mencapai keseimbangan dinamik melalui pembangunan.

Xi turut menekankan bahawa pembangunan berkualiti tinggi China dan dasar keterbukaannya akan menyediakan peluang dan potensi baharu untuk kerjasama China-EU, sambil menyeru kedua-dua pihak agar memperkukuhkan perkongsian dalam bidang hijau dan digital serta meningkatkan pelaburan dan kerjasama.

Pada tahun 2024, perdagangan antara China dan Kesatuan Eropah melonjak kepada $785.8 bilion, peningkatan lebih 300 kali ganda berbanding ketika hubungan diplomatik mula terjalin pada tahun 1975, menurut pihak berkuasa kastam China.

Aliran pelaburan dua hala juga menunjukkan pertumbuhan yang berterusan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, menandakan tren yang positif. Sebagai contoh, pengeluar bateri China, CALB, sedang membina sebuah kilang bernilai $2.2 bilion di Sines, Portugal yang dijangka mewujudkan 1,800 peluang pekerjaan.

Xi menyuarakan harapan agar Kesatuan Eropah terus bersikap terbuka dalam pasaran perdagangan dan pelaburan, mengelakkan penggunaan alat ekonomi dan perdagangan yang bersifat sekatan serta mewujudkan persekitaran perniagaan yang kondusif bagi syarikat-syarikat China yang melabur dan beroperasi di EU.

Pada Sidang Kemuncak China-EU ke-25 pada hari Khamis, kedua-dua pihak bersetuju untuk membentuk ‘versi dinaik taraf’ bagi mekanisme dialog kawalan eksport China-EU, menjalinkan komunikasi tepat pada masanya berhubung keprihatinan masing-masing serta bekerjasama untuk mengekalkan kestabilan dan kelancaran rantaian industri serta bekalan antara China dan Eropah.

Multilateralisme

Xi menyatakan bahawa China sentiasa melihat dan membangunkan hubungan China-EU dari perspektif strategik dan jangka panjang serta menganggap Kesatuan Eropah sebagai kutub penting dalam dunia multipolar. China secara konsisten menyokong integrasi Eropah dan autonomi strategik EU.

Hubungan China-EU tidak ditujukan kepada mana-mana pihak ketiga, tidak dipengaruhi atau dikawal oleh sesiapa pun. Beliau menyeru agar kedua-dua pihak memperkukuhkan komunikasi strategik, mempertingkatkan kefahaman dan kepercayaan bersama, serta membina persepsi yang tepat antara satu sama lain.

Pascal Lamy, bekas Pesuruhjaya Perdagangan Eropah, memberitahu CGTN bahawa meskipun wujud perbezaan, China dan EU berkongsi asas penting bersama dalam mempertahankan multilateralisme dan bekerjasama dalam menangani cabaran global seperti perubahan iklim, kehilangan biodiversiti dan perlindungan lautan.

Antara hasil Sidang Kemuncak pada hari Khamis, para pemimpin China dan EU telah mengeluarkan kenyataan bersama mengenai perubahan iklim, yang menekankan komitmen bersama mereka untuk menangani perubahan iklim dan menggalakkan pembangunan hijau.

Xi turut menegaskan peranan penting China dan EU sebagai kuasa konstruktif dalam memperkukuhkan multilateralisme, keterbukaan dan kerjasama, serta menyeru kedua-dua pihak agar menyumbang kepada kestabilan dan kepastian global.

https://news.cgtn.com/news/2025-07-25/Xi-calls-on-China-EU-to-provide-more-stability-certainty-for-world-1FiJWe1RNAs/p.html

            
Scroll to Top